Hoppa till sidans innehåll

MIF:s Gröna Tråd


MIF_logo.utan

 

Mallbackens IF Sunne

 

”Den gröna tråden”

 

Innehållsförteckning:

 

Fakta

 

• Verksamhetsidé

 

• Spelarutbildningsplan

 

• Spelare

 

• Ledare

 

• Förälder

 

• Ekonomi

 

• Droger

 

• Krishantering

 

 

 

 

FAKTA:

 • Klubben bildades 1942
 • Klubben har ca 500 medlemmar
 • Klubben har ca 130 aktiva spelare
 • Klubben spelar sina matcher på Strandvallen
 • Klubben spelar i Damallsvenskan 2016
 • Klubben samarbetar med Torsby Fotbollsgymnasium. Status som anordnare av Nationell Idrottsutbildning (NIU)
 • Klubben driver ett företag TIMAB
 • Klubben samarbetar med Torsby IF

 

 

Grundläggande riktlinjer för föreningen:

 

 

VERKSAMHETSIDÉ:

 

Mallbackens IF ska vara en ledande förening som bedriver tjejfotboll utifrån kvalitet, föreningskänsla och ledarkompetens.

 

Föreningskänslan skall främst skapas genom att föreningen skall vara öppen för alla som vill delta. Detta tillsammans med den Mallbackenanda som genomsyrat föreningen sedan 1942 utgör föreningens grundpelare.

 

Mallbackens IF är en elit och breddsatsande förening med ungdomsfotbollen som grund. Vi vill att så många tjejer som möjligt skall få chansen att spela fotboll och utvecklas både fysiskt, psykiskt samt socialt.

 

Det yttersta kvalitetsmålet är att utveckla enskilda spelare så att de på sikt kan delta i föreningens representationslag och därmed ge förutsättningar för föreningens fortlevnad. Målsättningen är flytta upp en till två spelare från vår ungdomsverksamhet till A-truppen varje år.

 

Ledarkompetens ska erhållas genom fortlöpande utbildning i förening och förbunds regi och därigenom säkra kvalitet och ytterligare förstärka föreningskänslan.

 

Mallbackens IF:s verksamhet engagerar många och som all verksamhet som inte får stagnera måste den hela tiden utvecklas och förändras. Vi tar gärna emot tips och idéer som leder till förbättringar av verksamheten och vill gärna ha en öppen och levande dialog.

 

Ett dokument av det här slaget är ingen slutpunkt utan ska ses som ett öppet och levande dokument till stöd för verksamheten och som en hjälp för alla som är med och utgör Mallbackens IF Sunne.

 

 

Spelidé Mallbackens IF Sunne:

 

Tanken med en spelidé är att klubben långsiktigt skall sträva åt samma håll. Det är inte vår önskan att i detalj styra spelet utan med enkla riktlinjer vilken fotboll som klubben vill spela.
Spelidé anser vi inte skall införas för tidigt i ungdomsverksamheten utan skall utvärderas av respektive tränare i lagen p.g.a. olika mognadsprocesser. Vi tror det är viktigare att lägga energi och fokus på andra saker i träningar i unga år och kanske kring trettonårsålder börja så smått fokusera på spelets grunder.
Det finns inget facit i fotboll, vad som är rätt eller fel, utan man måste vara öppen för alla förändringar inom klubben.

 

Vår målsättning är att:
* att spela ett snabbt passningsspel efter marken.
* ha offensiva, löpstarka, spelskickliga ytterbackar.
* ha rörliga yttermittfältare som arbetar över stora ytor.
* ha positionsförsvar med rak backlinje, markeringsspel användes beroende på situationen och         
   motstånd.
* ha presspel vid tapp av boll (för snabbt återtagande) för att förhindra kontringar samt
   fördröjning att hinna organisera om sig.

 

Spelarutbildningsplan:

Föreningens ambition är att ha ett lag per åldersgrupp från 10 – 17 år samt ett F19-lag. För att få ihop åldersgrupperna kan det vara nödvändigt att fylla på med de mest utvecklade spelarna från underliggande åldersgrupper om överantal finns.
Ett antal träningar skall genomföras av alla nytillkomna spelare innan de deltar i seriematcher. Spelare som inte regelbundet deltar i träningar spelar normalt inte serie- eller cupmatcher, men undantag kan göras.
Äldre lag har normalt företräde vid lån av spelare om ordinarie spelare saknas vid match ända upp till seniorlaget. Alla lån skall ske i samförstånd mellan ledarna.
I distriktsmästerskap, ”stora” cuper och Lilla VM kan bästa spelare, oavsett ålder och sektionstillhörighet, komma att utses att representera föreningen och laget coachas sen i samförstånd mellan de berörda ledarna.

Alla lagens hemmamatcher ska i möjligaste mån spelas på Strandvallen, Mallbacken.

 7- 10 år    7-manna, barnfotboll

10-12år     7-manna,barnfotboll

12-14 år    7-manna, barnfotboll 

13 >         11-manna ungdomsfotboll 

 

Allmänt:

För varje årskull följer ett antal grundläggande riktlinjer samt förslag till träningsinnehåll. Detta ska ses som vägledande exempel och kan givetvis inte alltid följas till punkt och pricka. De aktuella förutsättningarna avgör men detta dokument ligger som grund. Möjlighet ska finnas för flickor och pojkar att träna tillsammans. Antal träningar som anges är i regel oberoende om när matcherna ligger. Träningarna är viktiga! Tänk på att det är så mycket mer än bara själva fotbollsträningen som är viktigt. Att skolarbetet sköts, att spela enligt ”fair play”, att hålla en bra kost och hygien, att motarbeta alla sorters droger, mm. Dessa saker är svåra att ange i vilken årsgrupp de blir aktuella. Det är nog något som vi alltid mer eller mindre måste ha med oss. 

 

7-9 år: 

Lek och kul  tränar 1 gång/v. Deltar i 7-mannafotboll med närliggande föreningar enligt VFF:s riktlinjer. Låt alla vara med som vill. Låt alla pröva på alla platser i laget, även målvakt. Vid matcher görs lagsammansättningen utan tanke på spelskicklighet. Uppmuntra spelarna till andra aktiviteter än fotboll. 

 

10-12 år: 

Lek och fotbollsutbildning tränar 1-2 ggr/v. Deltar i VFF:s 7-mannafotboll. Alla som tränar får spela. Träningar får inte bli lidande p.g.a. matcher, bl.a. spel i andra åldersgrupper. Fortfarande gäller variation i lagsammansättningen. Lås ej fast spelare på vissa platser! Träningarna inriktas främst på teknik eftersom det är i den här åldern som teknikinlärningsförmågan är som störst.

 

13-14 år: 

Fokusering på elitsatsning tränar 2-3 ggr/v. Spelar 11-mannafotboll i serie. Kan delta i 2 cuper under året varav en längre inom Sverige. Försiktig övergång till att bästa laget spelar och ”aktiv” coachning kan förekomma. Alla som tränar får spela matcher.. Viktigt att idrottande och skolarbete planeras ihop. Fortfarande är teknikträningen av hög prioritet men även anfallsfotbollen ska utvecklas som i 1 mot 1 situationer.

 

15-16 år:

Tränar 3-4 ggr/v. Bästa laget spelar mest. Viktigt att idrottande och skolarbete planeras ihop. Viktigt att ha nära kontakt mellan ledare och seniorlag så att matchningen inte blir för tuff för spelarna och att spelarna förbereds mentalt på kraven som ställs på elit- och seniorspelare.

 

Fysträning ungdomar:

Styrketräning skall bedrivas på ett balanserat och tryggt sätt som inte medför några negativa effekter på barnets utveckling. Träningen skall bedrivas så allsidigt som möjligt, helst inte med tyngder.

Ett riktmärke för start av fysträning i klubben är runt 7-8 år men också beroende på barnets utvecklingsnivå.
1-2 styrkepass/vecka på ca 30 min. Varje styrkepass skall inledas med uppvärmning på 10-15 min. Starta med ca 10 övningar och ca 10-12 repetitioner.
Vid 12-13 års ålder kan belastningen ökas men fokus måste ligga på korrekt teknik. När man behärskar tekniken kan belastning appliceras.

Konditionsförbättring i unga år är i stort sett obefintlig men man bör i stället ha konditionskrävande övningar som upphopp, hopprep, cirkelträning.
Vid 14-15 års åldern är det dags för konditionsträning. Fokus bör ligga på övningar med hög intensitet. Det innebär nästan bara uteslutande intervaller, inte bara intervaller på några sekunder utan också på 3-5 minuter. I Fotboll kan man baka in detta i träningen
med olika spelvarianter där spelarna får springa extra mycket. 

 

Teknikträning:

Träningen ska från början bygga på lekmoment där grundmotoriska färdigheter, allsidighet och uppfyllande av glädje och engagemang.

Ju längre upp i åldrarna man kommer desto mer ska träningen börja inrikta sig mot träning av tekniska, taktiska bitar som är karaktäristiska för spelet fotboll.

 

7-9 Manna:                                                                               11-Manna: 

Finta / dribbla / driva                                                                  Finta / dribbla / driva                                                                                                                                          

Passning                                                                                     Passning

Mottagning                                                                                 Mottagning

Vändning                                                                                    Vändning

Skott                                                                                           Skott

Nick                                                                                            Nick

Målvaktens teknik                                                                     Målvaktens teknik

 

 

Spelförståelse, speluppfattning:

Man skall förstå vad spelbredd, speldjup, spelavstånd och spelbarhet innebär.

Förståelsen för hur vi agerar för att utnyttja dessa begrepp både på fotbollsplanen och vid sidan om! Läsa passningar, instick, försvarsspelets funktion osv.

 

7-9 Manna:                                         11-Manna:

Spelbarhet                                            Spelbarhet

Spelavstånd                                         Spelavstånd

Spelbredd                                             Spelbredd

Speldjup                                              Speldjup

                                                             Omställning

 

 

SPELARE :

              Som spelare får du:

 • träning och kondition
 • gemenskap
 • utbildning
 • kamrater
 • spela cuper

 

 Vi förutsätter att du:

 • ska känna stolthet över att representera Mallbackens IF och alltid uppträda på ett sådant sätt att föreningen kan vara stolta över dig
 • normalt skall tillhöra ett lag och inte regelbundet spela med flera lag
 • om du visar tecken på smärta eller skada inte bör delta i spel.
 • betalat medlemsavgift innan spel
 • tar hänsyn till ledare och kamrater
 • respekterar dina motståndare i andra lag.
 • skall lyssna och följa instruktioner som ledare ger.
 • tar avstånd från mobbing, våld, rasism, doping och droger

 

LEDARE:

       Vi förutsätter att ledare:

 • bör delta i utbildningar och kurser arrangerade och anvisade av föreningen
 • är föreningens representanter och skall vara goda föredömen för våra ungdomar
 • skall vara medlemmar i föreningen
 • skall vara goda föredömen
 • skall vara skötsamma
 • skall följa föreningens riktlinjer och medverka till Fair Play

 

FÖRÄLDRAR:

 

Som förälder vill vi :

 • att du är medlem
 • att du stöttar ditt/dina barn.
 • att du stöttar ledare och medverkar till Fair Play.
 • att du bidrar med kiosk och lotteriförsäljning samt övriga arrangemang som

bidrar till föreningens intäkter.

 • att du också skjutsar spelare eller organiserar samåkning i samband med

träning och matcher.

 • att du låter föreningens utbildade ledare ansvara för barnet under match och träning.

 

EKONOMI:

 

Mallbackens IF Sunnes verksamhet finansieras av statliga och kommunala bidrag samt medlemsavgifter, bingoverksamhet och andra arrangemang. En annan stor inkomstkälla är våra sponsorer som ser ett stort värde i vad vi bedriver.

 

Ett värde som inte bara består av fotboll utan också ett samhällssocialt ansvarstagande.

 

DROGER:

 

VI STÄLLER KRAV PÅ VÅR VERKSAMHET:

Som en del av idrottsrörelsen är det naturligt att Mallbacken är:


- drogfri
- tobaksfri
- tolerant och aktivt motarbetar, våld, rasism / diskriminering
- förknippad med kvalitet, kamratskap och jämställdhet

 

KRISHANTERING:

Ordförande sammankallar vid behov krisgruppen (styrelsen) för kartläggning

av situationen.

 • Vad har hänt?
 • Vilka är drabbade?
 • Vilka andra hjälpinsatser kan kopplas in?

Underrättelse:

 • får endast ske efter att samråd med berörda eller annan myndighet. En person utses som pressansvarig.
  • vilken information kan allmänheten ha fått och behövs mer information?
  • behövs assistans från extern  stödpersonal, t.ex. präst?

Vilken typ av åtgärder behövs?

•   kontakt med hemmet

 • krismöten

 

 
 

    Policyn skall vara ett levande dokument och objekt för årlig övers

Det finns inget album kopplat till denna sida.
 
 

 

                  

 fryksdalenssparbank_logo

helmia

Länsförsäkringar

logo_segermo_nrc

logo_allians_V1

logo2011

Moelven_logo_RGB

http://www.konsumvarmland.se

 

 

 

 

adidas

  

 

 

 

Postadress:
Mallbackens IF - Fotboll
Mallbacken 88
68697 Lysvik

Kontakt:
Tel: 0565-810 91
Fax: 0565-810 91
E-post: This is a mailto link

Se all info